.:. TeNTaNG DiRi ai .:.

My photo
ai ni hepi oramnye, pastu ramai yam kata ai ni peramah,ai dah berumah tangga, ada soram waif yam comey & soram anak yam cute ai panggil beliau Scha Al-Aiman...nama penuh anak ai NUR ALYSHA HANI...ai sangat sayamkan femili ni...ai jugak suka berfoya-foya tapi bukan ke arah kejahatan mahupun kenakalan...tapi sebenarnye ke arah kebaikan...ai join Kelab Pemilik Proton Saga ISwara Malaysia (SagaIswaraClub)[www.sagaiswaraclub.com] dan Kelab Belia Saga Putrajaya (KBSP)[www.srd.com.my]...so, kitoram selalo ada aktiviti riadah dan amal...macam² lagi lah kalo nak cite...dah kenal, baru tau... koh koh koh ('',)

.:. CERITA BARU BLOG G-NOLA -On9 24hrs- .:.

Friday, June 3, 2011

.:. Jumaat Menjelma Lagi .:.

Assalamualaikum & salam pagi buat semua pembaca Bro_Monday's Life ('',)

Alhamdulillah kita semua masih diberi peluang oleh Allah SWT untuk merasai pagi hari Jumaat yang barakah ini.

~SYUKUR~

Pagi yang bahagia ini saya selaku owner blog ini ingin berkongsi sedikit ilmu yang dicari di GOOGLE. Sekadar mengagih-agihkan ilmu yang dipelajari sedikit. Apa yang penting kita kongsikan kepada semua.

BERKENAAN DENGAN KUKU TANGAN DAN KAKI




**sumber : GOOGLE**


Kuku harus dipotong pada bila-bila masa. Bagaimanapun, jangan membiarkan kuku tidak dipotong melebihi 40 hari.
Hal ini diriwayatkan daripada Anas bin Malik yang maksudnya:
"Sudah ditentukan waktu kepada kami memotong misai, memotong kuku, mencabut bulu ketiak dan mencukur bulu ari-ari agar kami tidak membiarkannya lebih daripada 40 malam."
(Hadis riwayat Muslim)

Sekian dahulu dari saya, semoga kita semua beroleh manfaat dan hidayah dariNya, insyaAllah. Semoga bertemu lagi di lain masa.('',)

25 comments:

Encik Suami said...

Alhamdulillah..berkat hari jumaat..elok rasenye buat entry begini. kire macam tazkirah la.

ilmu yg kita perolehi, adalah lebih berkat dikongsi bersama, x gitu?

jemput terjah new entry

1) (>.<) Rindu Pada Uols (>.<)

tyka said...

sudah potong pagi tadi =))
sama sama kita manfaatkannye

BRO_MONDAY said...

angah : betul...apa yam baik tu elok lah kita share, kadang² benda camni kita lupa...bila dah terbaca lagi sekali baru ingat balik..ai pun sekadar nak konsi je...x de niat apa². jaga kuku ni kan bagus untuk kesihatan...

miss tyka : ('',) terbaik lah....

saveqmm said...

salam..dari kami blogger pilihan malaya...
nice info..dah potong tadi..
jemput ke blog saya k...

d_tieah said...

Kuku memang tiap2 minggu.. Kalau tak Jumaat, Isnin.. Tapi bila dah terlupa tu,, hari Rabu pun potong gak lah.. Mana2 yang ingat.. Hehehe..


Entry Terbaru 1 : Maharaja Lawak Jambu ; Kumpulan Lawak 'Internasionale'
Entry Terbaru 2 : Filem Mael Lambung Bakal Box Office

Encik Suami said...

Tapikan..angah ada nmpk lelaki bela kuku kat satu jari. klu tak ibu jari, jari kelengking. Geli lah. Entah nak buat apa dia bela entah. Nak cakar org kot.

Klu putih bersih tak pe gak. Nie kotor. Kgd2 tue dh panjang sgt dah. Rasa nak ketip ngn ragum. pastue sentap kuat2. Eee..jahatye angah nie. Macamlah berani sgt nak buat camtuh.

BRO_MONDAY said...

saveqmm : tengkiu singgah sini, jap ai terjah blog yu pulak...macam ni lah bagus, kite datam tempat oram, oram pun datam tempat kita!!! sama² support!!! terbaik...('',)

BRO_MONDAY said...

miss tieah : asalkan potom...('',)

angah : diorang saje je nak simpan tu, skali terjatuh terpatah baru tau...berdarah!!! padan muka...wat pe lah nak simpan²...

aizamia3 said...

tak suka dengan kuku panjang.. nampak tak kemas..

ai pulak akan pastikan kuku-kuku penghuni rumah dalam ai pendek dan bersih.. ai punye kuku je kena potong sendiri.. hikhikhik..

*Miss Syahnia* said...

baru ptong kuku pagi td
msuk2 opis dok cari ketip kuku
dulu..ngehngeh ;)

nur hafizah^aka^pijot said...

tQ utk info..baru tau turutan memotong kuku..tQ bro!ihihi

La Majid said...

bole print info nih tampal kt umah..sbgi peringatan..thanks Bro..)=

BRO_MONDAY said...

aizamia : kuku sendiri memam ah xde oram nak tolom ketip kan...koh koh koh

BRO_MONDAY said...

miss syania : gud...('',)

kak pijot : small matter ('',) selama ni ai tau, tapi lupa...skam baru ingat balik...

miss la majid : nak tampal? sila kan lah...nanti yu tambah lagi, search je kat gogel...terbaik...untuk dikongsi bersama...

merahitujambu said...

terima kasih info tentang ini=)

BRO_MONDAY said...

miss merah itu jambu : sama² dapat manfaat nye...('',)

aizamia3 said...

itulah pasal.. sendiri buat.. kita tengah layan ketip ada tangan lain dok hulur sekali.. hikhikhik..

AdyBudika said...

perkongsian yg berguna..thanks....

нαηιмQαtяυηηα∂α said...

Info yang sangat berguna.. =)

Saya ada kenal dengan orang yang simpan kuku panjang di jari kelingking. Bila ditanya, dia jawab senang nak korek hidung. Boleh??

ejulz said...

gud info.. kalo ko bagi tazkirah ni masa perhimpunan pagi kat ofis tadi ok jugak.. haHa

BRO_MONDAY said...

aizamia : anak2 biasa lah tu...('',)

bro adybudika : sama2...xde hal, mana yam baik tu elok kite share!!! bila nak turun ALI ONE BISTRO lagi? leh kite lepak minum dalam putrajaya...aritu x sempat nak berbual mesra...koh koh koh

miss hanim : adesss...macam2 lah...geli je bunyik nye!!!

asroL : yu ah biro agama dalam opis, patut yu email kan je kat CPK!!! koh koh koh

aizamia3 said...

wah.. sudah tukar headerlah..

BRO_MONDAY said...

aizamia : perghhh!!! tau je...saje nak tukar selera!!! koh koh koh

aizamia3 said...

ler.. mestilah tau.. walaupun tak sampai beberapa hari layan blog ni.. hahaha..

BRO_MONDAY said...

aizamia : thanks percayakan blog ai ni...koh koh koh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...