.:. TeNTaNG DiRi ai .:.

My photo
ai ni hepi oramnye, pastu ramai yam kata ai ni peramah,ai dah berumah tangga, ada soram waif yam comey & soram anak yam cute ai panggil beliau Scha Al-Aiman...nama penuh anak ai NUR ALYSHA HANI...ai sangat sayamkan femili ni...ai jugak suka berfoya-foya tapi bukan ke arah kejahatan mahupun kenakalan...tapi sebenarnye ke arah kebaikan...ai join Kelab Pemilik Proton Saga ISwara Malaysia (SagaIswaraClub)[www.sagaiswaraclub.com] dan Kelab Belia Saga Putrajaya (KBSP)[www.srd.com.my]...so, kitoram selalo ada aktiviti riadah dan amal...macam² lagi lah kalo nak cite...dah kenal, baru tau... koh koh koh ('',)

.:. CERITA BARU BLOG G-NOLA -On9 24hrs- .:.

Tuesday, June 7, 2011

Cara Tarik Pengunjung Ke Blog



Assalamualaikum & Salam Sayang buat semua pengunjung serta pembaca Bro_Monday's Life('',)

Petang yang indah dan tenang ini suka saya kongsikan 1 entry yang mungkin berguna kepada semua.

Kita sebagai blogger tentunya mahukan benda baik² sahaja untuk blog sendiri,kan? Saya ada cara untuk membuatkan blog kita selalu dikunjungi tidak kiralah sama ada yang suka² nak singgah atau pun singgah, baca dan komen.

1. Entry yang bagus dan berinfo (berilmu) - contohnya entry yang berkisarkan tentang tips, tutorial dan teknik.

2. Entry yang bersahaja (kisah tauladan mahupun kisah yang berlaku) - contohnya entry yang bermanfaat dan berguna di masa sekarang ataupun di masa hadapan. Kisah yang boleh dijadikan iktibar juga sangat menarik untuk dibaca sesetengah pengunjung.

3. Blog mesra pengunjung - mempunyai template yang cantik, ringkas, tema warna menarik tidak jemu mata memandang. Juga termasuklah ruangan komen entry yang bagus dan tidak menyusahkan para pengunjung.

4. Owner blog yang sempoi dan rajin - ini juga salah 1 cara untuk menarik minat pengunjung untuk selalu singgah ke blog kita. Apabila ada komen, terus di reply. Maklumbalas yang segera ataupun tidak itu belakang cerita. Yang penting pengunjung happy, owner pun happy. Ini dinamakan "Win Win Situation".

5. Tataletak atau susunan template mudah dilihat - contoh yang paling mudah adalah kedudukan button follow. Ini membuatkan pengunjung tidak tercari-cari apabila berminat dan mahu mengikuti perkembangan blog kita.

Rasanya setakat ini dahulu tips yang boleh dikongsikan mengenai perkara ini. Mungkin anda boleh cari lagi di Google dan mendapat info yang banyak di sana. Perlu diingatkan juga, tips ini hanyalah dari pemerhatian kasar saya sebagai seorang blogger mentah berbanding blogger otai yang ada di Malaysia. Mungkin ianya berbeza mengikut individu.

Apa pun, saya masih lagi perlukan tunjuk ajar dalam banyak perkara. Kita juga masih boleh share something untuk menambah ilmu di dada.

Sekian, terima kasih kerana membaca entry ini. Lain kali singgah lagi okey...
wassalam...('',)

p/s : sila KLIK SINI untuk like fan page Bro_Monday's Life

27 comments:

b a m b a m ' s said...

additional tips...

blogger yang selalu menolong..heheh

so meh tolong vote meh!hahahah

salam..nak ajak join GA.. :) http://bambam-addicted.blogspot.com/2011/06/giveaway-cik-bambam-nak-minta-tolong.html

BRO_MONDAY said...

cik bam²s : ok ai terjah sana...('',)

aizamia3 said...

ai punye belog ok kan.. kohkohkoh.. (tiru gelak bro).. hahaha..

darkbatman said...

wah bro. btol tips 2.. tp bkn sng nk wt sume 2.. aku sendiri terumbang ambing. kehkehkeh.. likes dis!

OrAng_PeRLiS_mEnULiS said...

tips tambahan yang menarik.. mmg betul la entry kena gempak.. maknanya blogger tak boleh cincai tulis entry... : NORA ELENA ajar cara CAPTURE SKRIN lebih luas…

La Majid said...

ok Bro..nak try tips tu..TQ

Budak Botak said...

He3, ambik2 tip2 ni letak dalam kepala...

Entry terbaru -> Gegala Wordless Wednesday Pulak Sekarang Ni Ye... (",)

Encik Suami said...

2,3,4,5 tue betul.Tapi yg 1 tue, ai tak penah buat entry mcm tue lagi.
tapi entah lah..ai takleh nak nilai blog ai sendiri.Pengunjung yg nilai ttg blog kita.

jemput terjah new entry (>.<) Misi Mencari Limau Purut Jantan (>.<)

ejulz said...

gud info bro.. 1 lagi kene bnyk join contest, GA, segmen.. sambil promo link sambil dpt hadiah. haha..

menang dah menang dah, adiah x dpt g.. hampeh.. haHa

ShukSRphotoz said...

Thank's Bro coz kongsi entry yg berguna ni.. ai mmg sedang menambahkan member2 blogger... btl tu bro kalau blog kita menarik sure ramai yg nak singgah ke blog kita disamping ada info2 yg berguna... ai budak baru belajar... kohkohkoh..

SR_Photography said...

salam Blogger semua terutama Bro Monday sifu blogger ai... bagus entry nie.. teruskan bro dgn entry2 yg dapat memberi info2 yg bernas dan berguna kepada blogger2 semua.. TQ bro monday...kohkohkoh..

blog-tips-kurus said...

tips menarik bro!
kenapa Monday yek? (sori x sempat study sejarah bro). hehe!

*Miss Syahnia* said...

bagus..bagus tip ni
harus djdkan panduan


mmg harus kene rajin bjalan
ke blog kwn2 utk rmaikn
knjungan ke blog kita..
stuju sgt..

kalo bw pun malas camne org nak
dtg blog kita kan.. ;)

d_tieah said...

Paling suka no4.. Win win situation.. Hehehe.. Kadang2 kemesraan kat blog terbawa sampai fb.. Kemudian,, jadilah kawan.. Ngee :) Kalo ade reunion boleh jumpa..

Entry Terbaru : Day 1 : 10 Things About Hate

BRO_MONDAY said...

"MAAF LAMBAT REPLY KOMEN, TEMPOHARI MENGALAMI KESIBUKAN TAHAP KUDA PADI DAH!!! KOH KOH KOH"

aizamia : adesss... gelak pun nak tiru ai ke??? blog yu dah ok, ai sangat suka!!! ('',)

BRO_MONDAY said...

"MAAF LAMBAT REPLY KOMEN, TEMPOHARI MENGALAMI KESIBUKAN TAHAP KUDA PADI DAH!!! KOH KOH KOH"

bro dakbetmen : tengkiu bro sebab LIKE...ai buat tips kadang² je...betul, susah nak buat semua ni, apa pun kita masih boleh buat kalo kita betul² nak buat...yakin dan berusaha...terbaik...

BRO_MONDAY said...

"MAAF LAMBAT REPLY KOMEN, TEMPOHARI MENGALAMI KESIBUKAN TAHAP KUDA PADI DAH!!! KOH KOH KOH"

oram perlis menulis : yup, det raik...x leh nak cincai tulis entry sebenarnye...tapi kalo ikut ai, kat komen memam ai cincai..x nak formal giler lah sangat ...('',)

miss la majid : tengkiu...ok kite sama² try tips ni...moga dapat manfaat semua...

budak botak : ok, jom kite sama² praktik kan untuk sama² jadi yam terbaik...sama² belajar...

angah : betul...pengunjung yam nilai blog kita, tapi kita sendiri pun x boleh buat acuh x acuh kalo mahukan blog kite ni dinilai pengunjung...betul x? koh koh koh

BRO_MONDAY said...

"MAAF LAMBAT REPLY KOMEN, TEMPOHARI MENGALAMI KESIBUKAN TAHAP KUDA PADI DAH!!! KOH KOH KOH"

asroL : yeah!!! nak menang hadiah lagi...koh koh koh

shuk : sama² kita memberikan yam terbaik...x kan lah nak maju sensorang, kan?

blog tips kurus : adesss...ada cite di sebalik nama "MONDAY" tu...nanti lah ada masa ai cite sikit²...kenangan lama, peristiwa yam terjadi di hari isnin...('',)

miss syania : kan? kalo kite BW ke blog rakan², tentu rakan² akan datam balik blog kite...so, sama² lah kite muhasabah diri...terbaik untuk semua...

miss tieah : tapi yu jauh....yu kat sarawak sekarang ni kan??? koh koh koh apa pun KIP IN TAC lah di mana sekalipun kite berada...sama² blogger, pedehal???

merahitujambu said...

terima kasih tips yang berguna untuk blogger baru dan juga sy

manmd said...

Tahniah bro...

aku baru nak belajar berblog plak..hahahhaha

saje mencuba penulisan plak...he he he

BRO_MONDAY said...

miss merah itu jambu : a'ah untuk semua...('',)

abam mang : ai pun ngah belajar gak ni...koh koh koh

darkbatman said...

like sbb aku rs ape ko ckp ne btol. patut new blogger take note sume ne..kehkehkeh

aizamia3 said...

kohkohkoh.. hahaha.. i tersuke lak gelak tu..


terima kasih suka kat belog ai..

psstt: hubby ai geng PTT samurai..

mas saari said...

tips yg menarik!
thanks for sharing...

BRO_MONDAY said...

bro dakbetmen : betul...sume blogger baru kena sedar tentang sume ni kalo nak maju dalam dunia penulisan blog ni...sila beri tunjuk ajar ye...

aizamia : xpe, suka kat gelak KOH KOH KOH tu pakai lah, pedehal??? ('',)

miss mas saari : sama² kita share...

easyprintings.com said...

mcm mane pula blog org yg wat bisnes mcm sy huhu
http://easyprintings.com

ms hidden said...

nice tip..thanks bro..miss polo sini..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...