.:. TeNTaNG DiRi ai .:.

My photo
ai ni hepi oramnye, pastu ramai yam kata ai ni peramah,ai dah berumah tangga, ada soram waif yam comey & soram anak yam cute ai panggil beliau Scha Al-Aiman...nama penuh anak ai NUR ALYSHA HANI...ai sangat sayamkan femili ni...ai jugak suka berfoya-foya tapi bukan ke arah kejahatan mahupun kenakalan...tapi sebenarnye ke arah kebaikan...ai join Kelab Pemilik Proton Saga ISwara Malaysia (SagaIswaraClub)[www.sagaiswaraclub.com] dan Kelab Belia Saga Putrajaya (KBSP)[www.srd.com.my]...so, kitoram selalo ada aktiviti riadah dan amal...macam² lagi lah kalo nak cite...dah kenal, baru tau... koh koh koh ('',)

.:. CERITA BARU BLOG G-NOLA -On9 24hrs- .:.

Thursday, July 21, 2011

Perkara Penting Buat Semua Pengguna Jalan Raya

Assalamualaikum & salam sejahtera buat semua pengunjung serta pembaca Bro_Monday's Life('',)

Bagaimana keadaan jalan raya hari ini semasa anda hendak ke destinasi masing²? Adakah tenang? Adakah padat dengan kenderaan? Bagaimana kita sebagai pemandu kereta, penunggang motosikal, ataupun pejalan kaki menangani kesesakan jalan raya?

Jawapan dari saya yang mungkin juga lebih kepada pandangan bebas.

PENUNGGANG MOTOSIKAL
- Tunggang motosikal seperti biasa, tidak laju dan tidak perlahan iaitu dengan sederhana laju.
- Peka terhadap persekitaran, membawa maksud fokus dengan apa yam ada di hadapan, tepi kiri kanan.
- Selalu terjadi di laluan/jalan yang sibuk tiba² ada saja kereta yang kurang ajar menukar laluan tanpa lihat cermin sisi ataupun memberi isyarat (signal).
- Apabila menunggang di laluan paling kiri jalan raya, pastikan tidak laju dan lihat ke hadapan jangan lalai atau leka, bahaya jika ada kenderaan yang berhenti.

PEMANDU KERETA
- Pandulah dengan cermat, tidak gopoh dalam segala tindakan.
- Sentiasa berwaspada dengan menjaga halaju dan jarak selamat kenderaan.
- sentiasa beradab sopan, bertimbang rasa terhadap pemandu lain.

PEJALAN KAKI
- Peka dengan keadaan sekeliling.
- Jika melintas jalan, sila lihat kiri, kanan, kiri biarpun jalan tersebut lengang.
- Sentiasa menggunakan laluan pejalan kaki atau jejantas menyeberang jika ada di sediakan.

Mungkin ada lagi yang boleh ditambah, jika ada anda boleh nyatakan di ruangan komen entry ini. Sambil itu, mari kita cuba buat kuiz dari Dewan Bandaraya Kuala Lumpur ini.

KLIK UNTUK KUIZ DBKL-ADAB DI JALAN RAYA


**Result yang saya terima**

23 comments:

Rozuan Ismail said...

tq bg tips.kadang -kadang lupa jugak nak ikut walau benda tu senang

Ct Arina said...

hari ni sy telambat g keje. jalan pulak kemain jem. kereta lain plak org nk masuk pn taknak bagi. sia2 je angkat tgn. kuang ajaqqqqqqq

BRO_MONDAY said...

wan PCB : yup, betul tu...kadang² kite lupa benda penting camni, bila dah jadi sesuatu, baru kite ingat dan menyesal pun x de gunanya lagi...

BRO_MONDAY said...

miss arina : macam tu lah yam dikatakan x beradab sopan di jalan raya..adess..selalo terjadi macam ni...sikap bertolak ansur tu payah nak jumpa, kalo 10 oram pemandu tu, ada lah dam 7 oram je yam bagus, lagi 3 oram out...sabar je lah...

AesyaZealous said...

wahh..berhemah la die..^.^

BRO_MONDAY said...

miss aesya : tu pun masih x perfect lagi tau...koh koh koh

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

jika ikut peraturan semua jd mudah..tiada kemalangan maut akan berlaku kan bro monday

BRO_MONDAY said...

sis LM : betul...oram slalo kata "benda nak jadi, jadi jugak..." tapi kite mampu mengubah nya.....

d_tieah said...

Bila bawak motor, selalu je bengang dengan orang2 yang bawa kete besar.. Dorang jarang nak prihatin kat penunggang motosikal.. Huhh!!!

http://aniesandyou.blogspot.com said...

hehehee terasa la plak


Kerana LiverpoolFC episode 4 (finale)

BRO_MONDAY said...

miss tieah : tu pasal kite kena lah peka always dengan [ersekitaran...diorang tu jarang masok simpang/tukar lorong bagi signal...adess...

miss anies : adesss....sorry² wat yu terasa..tapi betul lah kan?

mas saari said...

susah nak cari pemandu yg punya sikap sebegini...masing2 nak cepat je!

Jejaka Terhangat said...

wahh..bleh buat test ek..tahniah..anda pemandu yg berhemah. hehe..bagus2.ingatlah orang yg tersayang..=p

ejulz said...

lepas ni kene renew lesen on time laa.. xde alasan lupe lagi.. haHa

aizamia3 said...

bila dah bagi laluan, pandu slow pulak depan kita.. elok2 ikhlas dah jadi tak ikhlas.. ada ketika dah bagi signal tapi taknak bagi ruang pun ye.. makin jem ler jadinya..

bila kita bersikap bertolak ansur, jalan raya akan jadi lancar tapi dah kalau banyak kenderaan, kalau nak jem.. jem jugak cuma di sini kita janganlah bersikap pentingkan diri sendiri.. ---> ai ler tu.. kihkihkih..

BRO_MONDAY said...

miss mas saari : a'ah..kadang² kite sendiri pun macam tu, bila emosi sedang terganggu, macam² boleh jadi...

bro JT : sama² kite beringat bro..('',)

asroL : ye betul...takut terlupa...x pasal² kena saman...

BRO_MONDAY said...

aizamia : tu sebenarnye t/jawab setiap pemandu...macam ai, kalo tengah jalan jem tu, tetiba ada kete lain nak menyelit depan ai dari lorong sebelah, kalau dia x bagi signal memam ai x bagi jalan lah jawabnye...jangan pulak dia nak salah kan ai, dia sepatutnya bagi signal awal untuk memberitahu oram lain yam dia nak tukar lorong...ok lah kan? kalau dia bagi signal cara baik, kita pun baik lah..x kan ah x nak ajar pemandu macam tu?

b a m b a m ' s said...

apa yg penting!!

KESEDARAN SIVIK! heheheh

BRO_MONDAY said...

cik bam² s : yeah!!!! itu yam palim pentim...harap kite semua sedar lah ye...

aizamia3 said...

kalau dia masih berdegil nak jugak masuk.. ok takpe.. tapi confirm lepas tu ai akan cucuk rapat tengok jauh mana dia boleh pergi..

tak pun ai potong dia, slow depan dia bagi signal kiri dan kanan bagi dia faham..


psstt: ai takdelah sekejam tu tapi kalau ter ter kena.. ai ajar balik.. hikhikhik.. itu yang en. suami bising kat ai..

BRO_MONDAY said...

aizamia : ok gak cara tu...tapi lagi baik kalo, bukak tingkap, lalu sebelahnye balik pastu sound sikit "wei...signal x de ke?"...koh koh koh

HAZWAN17 said...

penunggang motosikal terutamanya..statistik kemalangan penunggang motosikal amat la tinggi..
berhati-hati di jalan raya ingatlah orang tersayang

BRO_MONDAY said...

hazwan : betul...ai hari² bawak moto gi keje, takut je rasa nye...dulu masa muda² xde ah rasa takut sebegini...maklong lah, masa dulu jiwa lain sikit...skam ni ada anak bini, kena lah sentisa ingat...('',)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...